niedziela, 14 kwietnia 2013

Makaroniki z Thermomixem

Uwielbiam piec makaroniki. To znany i ceniony deser z Francji (macarons). Podobno teraz przyozdabia się nimi torty weselne w tym kraju. W sieci istnieje wiele przepisów, ale ja chciałem przedstawić moją wersję, która ma trochę mniej cukru i jest przystosowana dla użytkowników Thermomixa.


Przepis na Thermomix.

Składniki na makaroniki

- dwa białka
- 200 gram cukru pudru
- 200 gram migdałów w płatkach lub laseczkach

Składniki na masę czekoladową

- 100 ml śmietany 30%
- 100 gram gorzkiej czekolady 70%
- 50 gram masła


Sposób przygotowania:

Na początku mielimy migdały przez 5 sekund na obrotach 8 i wykładamy do miseczki. Następnie musimy założyć motylek, włożyć białka i ubijać przez dwie minuty na sztywną pianę na obrotach 2.5. Dalej w ciagu dwóch minut porcjami dodajemy cukier. Pózniej przez minutę na wstecznych obrotach 1,5 dodajemy wcześniej zmielone migdały. Jeżeli mamy barwnik spożywczy lub kakao możemy w tym momencie zabarwić naszą masę. Masę wykładamy do rękawa cukierniczego i na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy małe ciasteczka (ok. 3-4 cm średnicy) w odległości przynajmniej 2 cm, ponieważ ciasteczka urosną. Pieczemy 15 minut w temperaturze 140 stopni.

Aby wykonać masę, do naczynia z motylkiem wlewamy śmietankę, nastawiamy obroty na 2.5 i temperaturę 80 stopni i miksujemy 2 minuty. Po uzyskaniu tempertury wrzucamy pokruszoną czekoladę i na tych samych obrotach miksujemy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy masło i miksujemy jeszcze jedną minutę. Schładzamy masę w lodówce do stężenia. Potem przekładamy nasz krem do szprycy i nadziewamy makaroniki. Robimy to w ten sposób: masę nakładamy na środek jednego makaronika i lekko przyciskamy drugim ciasteczkiem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Dziękuję bardzo za przepis :-) mam pytanie z tej ilości składników ile wychodzi sztuk?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo za przepis :-) mam pytanie z tej ilości składników ile wychodzi sztuk?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko zależy od wielkości pojedynczych ciasteczek. Zwykle od 40 do 60 sztuk. Pozdrawiam. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń